Leirikesän Verkkoseikkailu 1
Kaikki ohjelmaan liittyvät välineet löytyvät myös padletista. Zoom-tilaan pääset klikkaamalla tästä.
Tarvikelista:
1. Hyviä välineitä askarteluun, ESIMERKIKSI:
- Sakset
- Teippi (esimerkiksi maalarinteippi, tavallinen läpinäkyväteippi) tai liima
- Kierrätysmateriaalit: sanoma- ja aikakauslehdet, kierrätyspahvit ja paperit, säilykepurkit, kananmunakennot, wc- ja talouspaperihylsyt.
- Värejä: puuvärit, liidut, vesivärit
- Lyijykynä
- Kumi
- Viivain
- Pöydälle tai lattialle laitettavaa suojaa
- Tyhjää paperia vähintään 7kpl (voit hyödyntää paperin molemmat puolet. Paperiksi sopii niin piirustuspaperi kuin myös erilaiset vihkot yms, mistä saa myös repiä sivuja irti.)
2. Pieniä leluja
3. Avaamaton WC-paperirulla
4. Lusikka
5. Kokkailu- ja leipomisvälineet
6. Säähän sopivat varusteet ulos: päähine aurinkoisia päiviä varten, hyvät kengät millä voi myös juosta, vaatteet mitkä voivat hieman likaantua
7. Älylaitteiden latausvälineet lähelle.
Lounasruokalista:
Lounaat ovat ehdotus mitä lapsi voi syödä verkkoseikkailussa.
Verkkoseikkailun ohjaaja valmistaa saman lounaan myös itse kyseisenä päivänä, samalla ohjeistaen lapsia. Voitte tehdä kokonaan tai osan ruoasta myös valmiiksi (esimerkiksi pilkkoa kaikki kasvikset tai hauduttaa couscousin). Tunnette itse parhaiten lasten taitotason.
Kotiväki on myös tervetullut mukaan tekemään yhteistä lounasta! Lounaat on pyritty suunnittelemaan niin, että ne ovat mahdollisimman helppoja ja turvallisia valmistaa kotona. Tästä syystä emme esimerkiksi keitä mitään, jottei lapsi joudu kaatamaan kuumaa vettä yksin.
Lapsen ei tarvitse tehdä Verkkoseikkailun aikana ruokaa, vaan lapsi voi syödä minkä tahansa muunkin kotoa löytyvät lounaan.
Maanantain lounas:
- Tonnikalalla täytetyt leivät.
Pätkä patonkia (kaikki muutkin leivät käy)
1 puolikas tonnikalapurkki
2 rkl majoneesia tai kermaviiliä
Eri kasviksia esim: salaatti, kurkku, tomaatti (pilkkokaa valmiiksi, jos koette sen olevan tarpellista)
Lisäksi: Astia sekoittamista varten, mahdollista pilkkomista varten leikkuulauta ja veitsi.
Erikoisruokavaliovaihtoehto:
Kinkkufetatäyte: kinkkusuikale, salaattikuutio, kermaviili/cremefraishe
Kasvis: feta ja creme
Vegaaninen: kikherne, kasvipohjainen cremefraise, paprikamauste, oregano
Huom: cremefraishen voi korvata vegaanisilla tuotteilla esim kaura- tai soijapohjaiset kermaviilit tai cremefraishe
Tiistain lounas:
- Mikromunakas
2 kananmunaa
2 ruokalusikallista vettä
Suolaa
Voita astian voiteluun
Täyte esimerkiksi: pakastepinaattia, pari siivua leikkelettä, pari nakkia, 1-3 kpl kirsikkatomaatteja.
Lisäksi: Mikronkestävä astia
Mahdollista pilkkomista varten leikkuulauta ja veitsi.
Lusikka
Reseptien lähteet: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/arki/munakas-onnistuu-myos-mikrossa
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/kinkkumunakas-mikrossa
Erikoisruokavaliovaihtoehto:
Mikromunakkaan tilalle voi tehdä esimerkiksi:
Ruokaisan pastasalaatin (keitä pasta valmiiksi). Täytteiksi sopii esimerkiksi: salaattiainekset, aurinkokuivatut tomaatit, pesto(pähkinätön), oliivit, kinkkusuikaleet jne.
Lisäksi voi katsoa "extra puuhaa" osiosta esimerkiksi, tuorepuuron ohjeet.
Keskiviikkon lounas:
- Couscoussalaatti
1 dl Couscous
1dl Kuumaa vettä
1tl öljyä
Suolaa
Salaattiaineksia oman maun mukaan (joko valmiiksi pilkottuina, jos lapsen taitotaso sen sallii)
- Kurkku, tomaatti/kirsikkatomaatti, salaatti, rucola,
Myös couscoussalaatin sekaan sopii: aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, purkki maissi/minimaissit, pakasteherneet, tonnikala, pesto
Lisäksi:
Vedenkeitin, syvä lautanen ja kattilan kansi (couscous haudutetaan lautasessa, siksi tarvitaan jokin kansi peittämään lautanen), mahdollisia pilkkomista varten leikkuulauta ja veitsi.
HUOM! Voitte keittää couscousin jo valmiiksi edellisenä päivänä. Jos ette halua käyttää couscousia voitte myös keittää valmiiksi esimerkiksi makaronia.
Torstain lounas:
- Skonssit! 4kpl (leivotaan ensimmäisessä ohjelmassa)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
25 g voita
1 dl piimää tai maitoa
0,5 dl juustoraastetta
Voiteluun
1 kpl munan keltuainen
tilkka maitoa
Jauhoja
Lisäksi: voita väliin ja jälkiruoaksi hilloa väliin.
Lisäksi: 1 leivontakulho, desimitan ja teelusikan tai teelusikkamitan. Uunipelti, leivinpaperi ja uuni.
Reseptien lähteet: https://yhteishyva.fi/reseptit/juustoskonssit/recipe-5713
Erikoisruokavaliovaihtoehto:
Vegaaniset: maito/piimä korvataan soijajugurtilla, munan voi jättää halutessaan pois ja tilalle ottaa esimerkiksi kasvipohjaisia tuotteita voiteluun, esimerkiksi kauramaitoa. Vuustoa väliin halutessaan tai esim porkkanaraastetta.
Perjantain lounas:
- Lämpimät voileivät
2kpl Ruisleipää (kaikki muutkin leivät käy)
2 rkl Tomaattipyrettä tai ketsuppia
Täyte: hyviä täytteitä esim: leikkeleet, tonnikala, purkkiananas, tomaatti
4 siivua juustoa/ 1dl juustoraastetta
Lisäksi tarvitset: Uunipelti, leivinpaperi ja uuni, veitsi voitelua varten. Mahdollisesti juustohöylä.
Vaihtoehto: mikro + mikron kestävä lautanen
Kyseisten raaka-aineiden ja ruokien lisäksi padletista löytyy erikseen lista erilaisista mahdollisista välipaloista. Nämä ovat vapaaehtoista puuhaa verkkoseikkailun ohessa. Ohjeet löydät padletin osista “Extra tekeminen”