Leiriläisenä leirillä

Leirikesän leiri on leiriläisen paras loma!

Leiriläinen saa vietää leirillä lomaa oman telttakylän, tai talvella loossiryhmän kanssa, nauttia ja puuhata leiriohjelman parissa, tutustusa uusiin kavereihin ja saada turvaa ja huolenpitoa oman ryhmän ohjaajilta. Onnistunut leiri rakentuu hyvälle perustarpeista huolehtimiselle: leirillä saa ravitsevaa perusruokaa neljästi päivässä, kokenut henkilökunta huolehtii riittävästä yöunesta ja kaikenlaiset pikkukolhut pystytään osaavasti hoitamaan leirillä.

Telttakylä on leirielämän perusyksikkö eli tuttu porukka, jossa on 16-18 lasta, omat yläkouluikäiset brontot sekä omat ohjaajat. Telttakylä rakentuu viidestä Niger-teltasta eli harjakattoisesta teltasta. Yhdessä teltassa nukkuu yleensä 2-5 leiriläistä. Teltoissa asuu yleensä vain tyttöjä tai poikia tai sisaruksia. Talvella sisämajoituksessa loossiryhmä on suunnilleen samankokoinen leiriläisryhmä.

Telttakylän omina ohjaajina ovat kaksi-neljä ohjaajaa ja apuohjaaja. Joskus telttakylän ohjaajamäärä on suurempi, jos telttakylässä on enemmän aikuisen tukea tarvitsevia leiriläisiä. Jokaisella telttakylällä on omien ohjaajien lisäksi bronttoja, jotka ovat vanhempia leirikonkareita. Leiri-isosiskot ja -isoveljet auttavat pienempiään ja osaavat ohjaajien lisäksi opastaa leiriläisiä leirin arjessa.

Avustajalla enemmän aikuisen tukea (avustajallinen leiriläinen)

Osa lapsista tarvitsee leirillä ollessaan aikuisen tukea muita lapsia enemmän. Apua voi tarvita vaikkapa sosiaalisissa tilanteissa tai oman toiminnan ohjauksessa. Leiriavustajaa ei yleensä tarvitse, jos on kyse esim. diabeteksesta tai muusta lääkitystä tarvitsevasta sairaudesta tai oppimisvaikudesta.

Me Leirikesällä toivomme, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus päästä virkistävälle lomalle. Leirille on sen vuoksi mahdollista hakea avustajalliseksi leiriläiseksi, jos lapsi tarvitsee muita enemmän aikuisen tukea. Silloin lapsella on leirillä oma tai yhteinen ohjaaja toisen avustajallisen leiriläisen kanssa, joka auttaa ja tukee leiriläistä tarpeen mukaan. Ohjaaja auttaa leiriläistä juuri niissä tilanteissa, joissa hän tarvitsee tukea.

Avustajallinen leiriläinen asuu ja elää samassa telttakylässä muiden leiriläisten kanssa. Erona on vain lapsen ”oma ohjaaja”, jolloin telttakylässä on paikalla pääsääntöisesti koko ajan kolme ohjaajaa. Näin lapsen tarvitsema aikuisen tuki on lähempänä. Telttakylässä muut lapset eivät tiedä, onko joku telttakylän lapsista avustajallisena leiriläisenä, eikä lapsi leimaannu leirillä. Lapsen ei itse välttämättä tarvitse tietää olevansa leirillä avustajan kanssa, ellei asiasta ole kotona puhuttu.

Avustajallisia leiriläisiä otetaan lähes kaikille leireillemme. Tarkemmat tiedot näet ajankohtaisesta leiriaikataulukosta. Leirille haetaan kaikille yhteisellä hakulomakkeella ja hakijoista valitaan hakuajan päätyttyä sopiva ryhmä leirille.

Kehitysvammaisille leiriläisille myös leiriryhmiä

Osalla Kiljavan leireistä on kehitysvammaisia leiriläisiä. He leireilevät muiden leiriläisten kanssa samoilla leireillä omana ryhmänään.

Kehitysvammaisia leiriläisiä tuetaan ja autetaan päivittäistoimissa ja lapsen tarpeiden mukaan. Kun leirielämä tuettuna ja ohjattuna sujuu, saa lapsi itse paljon enemmän irti leirijaksostaan. Valitettavasti pyörätuolilla leireily ei onnistu alueen maaston takia.

Leirillä asutaan pienessä telttakylässä. Kehitysvammaisten leiriläisten ryhmässä on noin 7-8 lasta sekä 5-9 ohjaajaa, joista neljä on aina paikalla. Yöohjaaja nukkuu lasten kanssa samassa teltassa. Yhteiseen leiritouhuun osallistutaan koko muun leirin kanssa omien ohjaajien avustuksella. Leirin aikana voidaan esimerkiksi uida, laulaa nuotion loisteessa, retkeillä metsässä. pomppia trampoliinilla, lueskella kirjastossa ja päästä mukaan teemapäivän huimaan seikkailuun.

Kehitysvammaisten lasten leiriryhmä on kesällä osalla Kiljavan Leirikesän leireistä ja talvella yhdellä talvileirillä. Tarkemmat tiedot näet ajankohtaisesta leiriaikataulukosta. Leirille haetaan kaikille yhteisellä hakulomakkeella ja hakijoista valitaan hakuajan päätyttyä sopiva ryhmä leirille. Leireillä saattaa usein olla hakuajan jälkeen tilaa, joten kannattaa hakea leirin alkuun asti.

Nuorten leirillä on myös kehitysvammaisia nuoria. Silloin nuoret asuvat ja toimivat osana muiden nuorten ryhmää. Ryhmässä on lisätty ohjaajamäärää tuen tarpeen varmistamiseksi.