Ohjeet >
Tietoa ja vinkkejä leirille lähtevälle

Tietoa ja vinkkejä leirille lähtevälle

Tällä sivulla annamme vinkkejä ja tietoa leirille lähtevälle tai ilmoittautumista suunnittelevalle lapselle ja lapsen kotiväelle. Sivulta löydät mm. varusteluettelot eri tyyppisille leireille, sekä leiribussien lähtöpaikat. Alla olevilla painikkeilla pääset nopeasti sinua kiinnostavan aiheen pariin.

Sivun vinkit on kerätty aikajanalle, joka alkaa noin kuukautta ennen leirin alkua ja päättyy leirin jälkeiseen aikaan. Eri välietapeilta löydät kaiken tiedon, mitä tarvitset leirille valmistautumiseen.leirikirje lasku terveyskysely varusteluettelo bussikuljetus leirin aikataulut ajo-ohjeet sääennuste leirilehti leiriterveiset kotiin soittaminen leirillä sairastuminen leirin keskeyttäminen vierailupäivä löytötavarat palauteHyvissä ajoin ennen leirin alkua
Leirikirje ja lasku

TERVETULOA MUKAAN LEIRILLE! Olet ilmoittautunut maailman parhaalle leirille yhdessä uusien ja ehkä jo tuttujen kavereiden kanssa :) Olet saanut ilmoittautumisen yhteydessä leirikirjeen ja laskun valintasi mukaan sähköpostitse tai postitse.

Leirikirjeessä kerrotaan leirin aikatauluista, ohjelmasta ja leirin arjesta, yhteydenpidosta ja leirin kuulumisista. Leirikirje sisältää lisäksi kattavan varustelistan ja saapumisohjeet leirille yhteisellä bussikuljetuksella tai omalla autolla.

Lue leirikirje huolellisesti. Jos jokin asia jää kirjeen lukemisen jälkeen vielä epäselväksi, ota yhteyttä asiakaspalveluun - autamme mielellämme!

Leirilasku tulee maksaa viimeistään eräpäivänä. Lasku on toimitettu leirikirjeen yhteydessä ja lasku löytyy myös varauspalvelun OMASIVUlta.

Noin 2 viikkoa ennen leirin alkua
Terveyskysely ja kuvauslupa 

Muutamaa viikkoa ennen leirin alkua on hyvä aika täyttää terveyskysely ja kuvauslupa.

Terveyskysely tulee täyttää viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen leirin alkua. Terveyskysely on tärkeää täyttää ajoissa, jotta voimme huomioida vaativatkin erityisruokavaliot parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos terveyskysely on unohtunut täyttää tai leirin alkuun on alle kaksi viikkoa, niin täytä terveyskysely mahdollisimman pian! Jos lapsella on jokin vaativa ruoka-aineallergia tai terveydentilassa on jotakin, mihin pitäisi valmistautua huolellisesti etukäteen, ota lisäksi yhteyttä asiakaspalveluun.

Leirien aikana leiristä ja leiriläisistä otetaan valokuvia ja videokuvaa. Kuvia ja videota voidaan käyttää mm. leirivideossa tai kuvakoosteessa, tulevien leirien markkinoinnissa tai Leirikesä ry:n tileillä sosiaalisessa mediassa. Kuvausluvan täyttämällä huoltaja ja lapsi voivat vaikuttaa kuvien ottamiseen ja käyttämiseen.

Varusteluettelo - mitä pakataan mukaan?

Leirin alku häämöttää jo! Nyt kannattaa tutustua varusteluetteloon ja tutkia, mitä kotoa löytyy valmiina ja mitä pitäisi hankkia tai pyytää sisaruksilta, kavereilta, serkuilta tai sukulaisilta lainaan. Läheskään aina uusia varusteita ei kannata ostaa.

Kaikki varusteet on ehdottoman tärkeä nimikoida! Kaikille leireille osallistuu samaan aikaan kymmeniä - joillekin kesäleireille jopa yli 200 lasta, joten mahdollisimman hyvin nimikoidut varusteet palautuvat varmimmin omistajilleen.

Noin 1 viikko ennen leirin alkua
Bussikuljetus leirille

Kaikille yöleireille voi kulkea yhteisellä bussikuljetuksella, jonka voi varata ilmoittautumisen yhteydessä tai jälkikäteen varauspalvelun tai asiakaspalvelun kautta. Päiväleireille ei ole bussikuljetuksia.

Oman leirin bussikuljetusten aikataulut kerrotaan leirikirjeessä ja leirin yhteenvedossa. Nämä tiedot löydät varauspalvelun OMASIVUn kautta.

Bussikuljetukset lähtevät helposti saavutettavilta paikoilta kaupungeista ja vievät leiriläiset ja leiriläisten tavarat leirikeskukseen perille saakka. Bussikuljetus ei kuulu leirin hintaan, vaan kuljetus tulee varata ja maksaa erikseen. Varaukset tulee tehdä hyvissä ajoin - viimeistään viikkoa ennen leirille lähtöä.

Jos bussikyyti on unohtunut varata tai leirin alkuun on alle viikko, varaa kyyti mahdollisimman pian! Kannattaa lisäksi olla yhteydessä asiakaspalveluun, ja varmistaa, että bussikydin varaaminen onnistuu vielä.

Leirikesä ry ei itse toteuta kuljetuksia, vaan yhteisen bussikuljetuksen järjestää ja toimittaa aina jokin kuljetuspalveluihin erikoistunut yritys. Kaudella 2020 palveluntarjoajana on Tilausliikenne Nikkanen Helsinki Oy.

1 päivä ennen leirin alkua
Leirin aikataulut ja ajo-ohjeet

Oman leirin tarkat aikataulut ja kellonajat kannattaa vielä kerrata. Aikataulut selviävät oman leirin yhteenvedosta, joka on toimitettu leirilaskun ja leirikirjeen mukana sähköpostitse tai postitse. Oma leirikirje ja liitteet löytyvät myös varauspalvelun OMASIVUlta.

Jos leirille lähtevälle on varattu bussikyyti leiripaikalle, niin nyt kannattaa viimeistään tarkistaa mistä leiribussi lähteekään ja mihin aikaan. Leiribussi ei valitettavasti voi odotella myöhässä tulevia, joten paikalla kannattaa olla 10-15 min ennen ilmoitettua lähtöaikaa.

Jos leirille lähtevä matkustaa paikalle omalla autolla, niin nyt on hyvä aika tallentaa leirikeskuksen osoite auton navigaattoriin tai tehdä muistiinpanot ajo-ohjeista matkalle mukaan. Varsinkin yöleirien leirikeskuksiin Kiljavalle ja Kesärinteeseen kannattaa saapua jopa 15-30 min ennen ilmoitettua aloitusaikaa, sillä leirikeskuksiin johtavat tiet ovat kapeita ja aloituspäivinä teillä voi olla jopa ruuhkaa.

Päiväleirien leiripaikat ovat usein lähellä leirille osallistuvien lasten koteja, joten jokaiselle leiripaikalle ei ole omaa ajo- tai kulkuohjetta. Paikat on kerrottu oman leirin tiedoissa ja osoitteen perusteella paikkoja voi hakea vaikkapa Google Maps -palvelusta tai Fonectan kartoista.

Tavaroiden pakkaaminen ja sääennuste

Viimeisenä päivänä ennen leirin alkua on hyvä pakata tavarat yhdessä lapsen kanssa, jotta sekä kotiväki, että lapsi tietää mitä mukana on. Likapyykille kannattaa varata mukaan ylimääräinen pussukka.

Jos lapsella on mukana omia lääkkeitä, arvoesineitä, teräviä esineitä (esim. puukko tai yleistyökalu), sähkölaitteita (esim. kännykkä) tai rahaa, ne kannattaa kaikki pakata erilleen muista tavaroista ja helposti saataville. Keräämme leirillä kaikki tällaiset tavarat henkilökunnalle säilytykseen, jotta tavarat eivät menisi hukkaan tai rikki leirin aikana. Lapset saavat esim. kameran tai musiikkisoittimen halutessaan henkilökunnalta hetkeksi käyttöön.

Kaikilla leireillä ollaan vuodenajasta riippumatta paljon ulkona. Tutustu tulevan leirin sääennusteisiin, niin mukaan tulee pakattua varmasti säänmukaiset varusteet.

LEIRI ALKAA!
Leirilehti, leiriterveiset ja posti

Kun lapsi viettää parasta aikaa mukavalla, turvallisella ja elämyksellisellä leirillä, kotiväki voi seurata leirin meininkejä monesta kanavasta. Yöleireiltä julkaistaan leirilehteä päivän tai parin välein verkossa. Leirilehden kautta voi lähettää leiriterveisiä leirillä olevalle lapselle tai nuorelle. Leiriterveiset tulostetaan ja toimitetaan perille yleensä kerran päivässä.

Leiriläisille voi lähettää perinteistä kirjepostia leirikeskusten osoitteisiin. Posti kannattaa laittaa liikkeelle mahdollisimman ajoissa, jotta posti ehtii varmasti perille ennen leirin loppua. Kuoreen on hyvä kirjoittaa lapsen ryhmän nimi, jos se on tiedossa jo postia lähettäessä.

Päiväleireiltä sisältöä julkaistaan Facebookissa ja Leirikesän Instagramissa.

Kotiin soittaminen ja yhteydenpito

Kaikilta leireiltä saa soittaa kotiin.

Monesti leiriläistä ei pystytä noutamaan leirialueelta puhelimeen, mutta välitämme mielellämme terveiset ja soittopyynnöt leiriläisille. Leiriläiset saavat aina halutessaan soittaa kotiin omasta tai leirin puhelimesta, kun puhelulle on ohjelmassa hyvä hetki.

Leiriltä ollaan tarvittaessa yhteydessä kotiin. Leiriläiselle voi esimerkiksi tulla koti-ikävää, joka on aivan normaalia. Jos paha ikävä yllättää, niin soitamme leiriltä kotiin ja kotiväki voi kannustaa leiriläistä puhelimitse. Olemme kotiin yhteydessä myös kaikissa ongelmatilanteissa ja voimme soittaa kotiin erikseen pyydettäessä myös vain kuulumisia.

Eri leirien yhteystiedot löytyvät oman leirin yhteenvedosta, joka on toimitettu ilmoittautumisen yhteydessä. Oman leirin tiedot löytyvät varauspalvelun OMASIVUn kautta.

Leirillä sairastuminen ja leirin keskeyttäminen

Joskus käy niin harmillisesti, että lapsen leiri keskeytyy. Keskeytykselle voi olla monta erilaista syytä.

Tyypillisesti leiri keskeytyy lapsen sairastumiseen. Leirillä ei ole mukava sairastaa, eikä leirillä oikeastaan edes ole sairastamiseen sopivia tiloja tai mahdollisuuksia hoitaa sairastunutta lasta. Varsinkin jos kyseessä on muihin lapsiin tarttuva sairaus, kuten vatsatauti tai influenssa, oikea paikka sairastaa on lapsen oma koti.

Jos lapsi sairastuu leirillä, otamme viipymättä yhteyttä huoltajiin ja sovimme jatkosta huoltajien kanssa erikseen. Leirille voi palata - tai jos sairastuminen on tapahtunut ennen leiriä, leirille voi tulla myöhemmin - kunhan lapsi on ollut vähintään yhden kokonaisen vuorokauden terveenä.

Lapsen leiri keskeytetään myös, jos lapsen perhe haluaa lapsen kotiin leiriltä, lapsi haluaa itse leiriltä kotiin, lapsi kiusaa muita tai käyttäytyy väkivaltaisesti muita kohtaan tai jos lapsella on mitä tahansa päihteitä mukana leirillä.

Kaikissa tällaisissa tapauksissa otamme viipymättä yhteyttä huoltajiin ja huoltajien on haettava lapsi kotiin leiriltä omalla kustannuksella.

Vierailupäivä

Kiljavan yöleirit päättyvät vierailupäivään, jolloin leiriläisten kotiväki ja muut vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan leirikeskukseen ja leirialueeseen.

Vierailupäivänä on mahdollisuus tavata leirin ohjaajia ja muuta henkilökuntaa ja keskustella tarkemmin oman lapsen leirin sujumisesta. Vierailupäivä alkaa yleensä aamupäivällä ja päättyy lounaan jälkeen alkuiltapäivästä. Oman leirin vierailupäivän ja aikataulun näet leirikirjeestä ja oman leirin yhteenvedosta.

Vierailupäivän aikana on mahdollisuus ostaa kahvion herkkuja sekä lounasta tai vierailla leirikioskilla pientä korvausta vastaan. Kesäleireillä voi maksaa myös yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla, mutta talvileirien vierailupäiviin kannattaa varata hieman käteistä rahaa mukaan.

Päiväleireillä ei ole erillisiä vierailupäiviä.

Leirin jälkeen
Löytötavarat

Leirin päätyttyä kannattaa heti tarkastaa, ovatko kaikki mukaan pakatut tavarat palanneet kotiin.

Jos huomaat leirin jälkeen kotona jonkin tavaran puuttuvan, niin ole välittömästi yhteydessä suoraan leirille tai Leirikesän asiakaspalveluun. Löytötavarat toimitetaan leirien jälkeen Suomen Löytötavarapalveluun Helsingin toimipisteeseen. Paras tilanne on, jos löytötavarat saadaan talteen ja oikealle omistajalle ennen niiden toimittamista eteenpäin.

Leirikesä ei korvaa leirin aikana kadonneita tai rikkoutuneita tavaroita.

Palaute

Kehitämme toimintaamme aktiivisesti ja siksi annamme jokaisen leirin jälkeen leiriläisille palautekyselyn kotiin täytettäväksi. Palautekyselyn voi täyttää myös verkkosivuillamme.

Mennyttä leiriä on hyvä käydä läpi lapsen kanssa palautekyselyn avulla yhdessä keskustellen. Kuulemme erittäin mielellämme sekä lapsen, että vanhemman ajatuksia leiristä!

Jos leiriltä jäi jotakin kysyttävää tai haluatte palautteeseenne henkilökohtaisen vastauksen, pyydämme teitä ystävällisesti ottamaan erikseen yhteyttä joko suoraan leirille tai asiakaspalveluun.

Leirikesä ry: Töölönkatu 55, 00250 Helsinki - puhelin (09) 8865 1280 (ma-to klo 10.00-15.00) - toimisto@leiri.fi

Y-tunnus: 0746614-5 - Tietosuojaseloste - Evästeet - Uutiskirje

© Leirikesä ry 2018.