Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua https://www.leiri.fi ja on laadittu 21.09.2020.

Sivuston nykyinen pääsivusto julkaistiin marraskuussa 2013 ja sivustolle tehtiin ulkoasu-uudistus marraskuussa 2018. Sivustoa uudistetaan ja kehitetään muutamia kertoja vuodessa. Viimeisin päivitys sivuston ulkoasuun ja toiminnallisuuksiin on tehty tammikuussa 2020.

Saavutettavuudella tarkoitetaan yleisesti sitä, että verkkosivut ja niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, joka pohjautuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin, saattaa koskea myös Leirikesä ry:n verkkosivuja.

 

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Leirikesä ry:n verkkosivusto www.leiri.fi täyttää WCAG 2.1 –kriteeristön A & AA -saavutettavuusvaatimukset osittain.

Olemme arvioineet verkkosivujen saavutettavuuden itse seuraamalla WCAG 2.1 -kriteeristöä sekä Google Chrome Developer Tools/Lighthouse/Accessibility Audit -työkalujen avulla.

Ei-saavutettava sisältö (9/2020)

Seuraavat toiminnot/ominaisuudet eivät täytä saavutettavuusvaatimusten vähimmäisvaatimuksia:

 • Verkkosivustolla käytettävät värit eivät kaikilta osin vastaa saavutettavuusvaatimuksia.
  • Verkkosivustolla käytetään neljää pääväriä (vaalean vihreä, vaalean sininen, tumman sininen ja pinkki), joista vaalean vihreän ja vaalean sinisen sävyn taustalla olevan valkoisen tekstin yhdistelmä ei yllä vähimmäiskontrastiarvoon 4,5:1.
 • Sivuston kaikkien toimintojen käyttö näppäimistöllä ei onnistu.
  • Sivustolla on ominaisuuksia ja elementtejä, joita ei voi käyttää sujuvasti pelkästään näppäimistöltä. Tällaisia ovat mm. yläpäävalikon vain osoittimen ollessa valikon päällä esiintyvät alavalikot sekä lomakekenttien väliotsikot ja niihin liittyvät näytä/piilota -toiminnot.
 • Sivustolla on ladattavia tiedostoja (esim. PDF), joista ei ole olemassa HTML-muotoista versiota.
  • Kaikilla sivuston PDF-, MS Office- tai muilla ladattavilla tiedostoilla ei välttämättä ole HTML-muotoista versiota, jolloin niiden käsittely ruudunlukuohjelmalla voi olla haastavaa. Osa tiedostoista on laadittu ennen 23.9.2018, eikä niitä tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavuusvaatimusten mukaiseksi.

Saavutettavuuden kehittämiskohteet

Toimitimme elokuussa 2020 suunnitelman sivuston kehitystoimenpiteistä arvioitavaksi ja myöhemmin erikseen tilattuna toteutettavasi verkkosivuston toimittajalta ja tekniseltä ylläpitäjältä. Alla listattu seuraavaksi ajankohtaiset kehittämistoimenpiteet, joilla vastaamme entistä paremmin saavutettavuusvaatimuksiin:

 • Verkkosivuston värit muutetaan vastaamaan vähimmäiskontrastiarvoa 4,5:1 (vuoden 2020 aikana)
 • Verkkosivuston päänavigaatiopalkkiin tehdään visuaalisia muutoksia ja sivuston kaikki linkit ja valikot muutetaan käytettäväksi myös pelkästään näppäimistöltä (vuoden 2020 aikana)
 • Verkkosivuston keskeisimmistä osista luodaan ruotsin- ja englanninkieliset versiot (vuoden 2020 aikana)
 • Verkkosivun kuville annetaan 9/2020 alkaen aina vaihtoehtoinen kuvaus ja vanhempien sisältöjen korjausten, päivitysten ja muutosten yhteydessä vanhojen kuvien vaihtoehtoisia kuvauksia lisätään (työ aloitetaan 9/2020 alkaen)
 • Verkkosivulle jatkossa lisättävien ladattaville sisällöille luodaan HTML-muotoiset vastineet (työ aloitetaan 9/2020 alkaen)
 • Verkkosivulle jatkossa lisättäviin videoihin lisätään tekstitys (työ aloitetaan 9/2020 alkaen)
 • Verkkosivuston kehittäjä varmistaa sivuston koodin ja teknisen toteutuksen täyttävän kriittiset saavutettavuusvaatimukset (työ aloitetaan 9/2020 alkaen)

Palaute ja yhteystiedot

Jos tarvitsemasi tiedosto ei ole saavutettava, ota meihin yhteyttä, jotta voimme sopia informaation toimittamisesta sopivassa muodossa.

Parannamme saavutettavuutta tällä verkkosivustolla ja sähköisissä palveluissa edelleen. Otamme mielellämme vastaan saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä ja ehdotuksia. Liitäthän viestiin oman nimesi ja yhteystietosi. Voit jättää palautetta https://www.leiri.fi/yhteystiedot -sivun kautta.

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Teemme jatkossakin työtä saavutettavuuden parantamiseksi