Kiljavan Leirikesä – leirejä yli 60 vuotta!

Kiljavan Leirikesä kokoaa koulujen kesäloman ajaksi lähes pari tuhatta lasta ja nuorta Kiljavalle Märkiö-järven rannalle. Leirillä uidaan, saunotaan, melotaan, kiipeillään - ja vaikka mitä kaikkea!

Kesäleireillä nukutaan teltoissa oman ryhmän, eli telttakylän kanssa.

Kiljavan Leirikesän leireillä tarjotaan kaikille lapsille virkistävä ja monipuolinen leirijakso, jonka aikana seikkaillaan, itsenäistytään ja koetaan onnistumisen elämyksiä.

Olosuhteet Kiljavalla

Kiljavan leirit ovat suuria lastenleirejä - leirillä on enimmillään noin 300 lasta ja nuorta. Lapset jaetaan tulopäivänä 6 - 11 telttakylään, leirin koosta riippuen. Kullakin telttakylällä on neljä omaa tuttua ohjaajaa huolehtimassa leirin sujumisesta, joista vähintään kaksi on kulloinkin paikalla leirissä. Telttakylien omien ohjaajien lisäksi leirissä on myös muita ohjaajia, joista osa keskittyy pääasiassa viihdyttävän ja hauskan leiriohjelman tekemiseen.

Kuva: Kiljavan Leirikesän aluekartta

Leirillä kaikki nukkuvat teltoissa, joten jokainen tarvitsee lämpimän makuupussin. Päivittäin syödään neljästi leirin suuressa ruokailukatoksessa. Joinain iltoina kokoonnutaan nuotion ääreen paistamaan makkaraa tai muita nuotioherkkuja. Retkipäivinä saatetaan kerätä vaikka mustikoita telttakylän ikiomaan mustikkapiirakkaan.

Leirialue on kauniin, hiekkapohjaisen Märkiö-järven rannalla, joten uimaan pääsee helposti. Leirin aikana peseydytään isossa rantasaunassa kunnolla kerran tai kahdesti leirin pituudesta riippuen. Vaikka leirillä uimaan pääseekin helposti, ovat lapset aina ohjaajan valvonnan alla rantatouhujen aikana.

Telttaleirin olosuhteet vaihtelevat sään mukaan. Koko leiri voidaan kurjan tai vaarallisen kelin yllättäessä siirtää sisätiloihin yöksi, mutta leiriläisen mukaan kannattaa pakata aina kaikkiin keleihin sopivat varusteet. Leirillä voi olla hetken säätä paossa sisätiloissa, mutta useamman päivän huonoa keliä sisällä ei voida piilotella.

Vaihtelevat säätkään eivät kuitenkaan ole este leirille lähtemiselle – viihtyisä leiriohjelma ja pukeutuminen lämpimästi vaikka ohjaajan avustamana saa lapset kyllä nauttimaan leiristä. Sadesäällä vaatteiden kuivattaminen on mahdollista leirin suuressa kuivaushuoneessa.

Monipuolista leiriohjelmaa – jokaiselle jotakin

Leirikesän leirien ehdoton vahvuus on erinomainen ohjelma - siitä olemme todella ylpeitä. Leiriohjelma on värikästä ja monipuolista. Kaikki ohjelmat suunnitellaan ja valmistellaan etukäteen. Jokainen päivä ja jokainen leirijakso on erilainen.

Kullakin leirillä on tietty perusrunko, johon kuuluu saunominen kerran tai kahdesti leirillä, teemapäivät ja iltanuotiot. Välillä koetaan suuren leirin tunnelmaa koko leiri yhdessä, välillä seikkaillaan ja ollaan yhdessä pienissä ryhmissä. Leirin ohjelmaa voidaan aina muokata tarpeen tullessa sopivammaksi, jos lasten ikäjakauma tai kiinnostuksen kohteet, sää tai muut olosuhteet sitä edellyttävät. Henkilökuntaan valitaan paljon eri alojen taitajia ja koko joukko koulutetaan kevään mittaan käyttämään kaikkia Kiljavan mahdollisuuksia.

Leirikesän erikoisuuksia ovat erilaiset show-ohjelmat, joissa ohjaajat (ja lapsetkin) pukeutuvat eri hahmoiksi elävöittäen esimerkiksi merirosvotarinaan liittyvää salapoliisitehtävää. Ohjelmaa on laidasta laitaan ja leirillä voikin joutua vaikkapa keskelle presidentinvaalikampanjaa tai pelastamaan maapalloa ulkoavaruuden örkeiltä. ”Jokaiselle jotakin – ja mielellään unohtumatonta” kuvastaa hyvin leirejämme.

Teemapäivä on leirijakson kohokohta. Teemapäivien suunnittelun aloittavat ohjelmaan erikoistuneet ohjaajat jo keväällä. Menneinä kesinä esimerkiksi taideteemapäivänä sai valita melkein 20 erilaisesta työpajasta mieluisimman ja leiriläisten tuotoksista koottiin hieno taidenäyttely, eräällä toisella leirijaksolla puolestaan seikkailtiin koko päivä Taru sormusten herrasta –tarinan matkassa.

Vapaa-aikanakaan leirillä ei pääse ikävystymään, sillä monien pelivälineiden ja uimarannan lisäksi tarjolla on erilaisia vapaa-ajanpisteitä, kuten vaikkapa jättitrampoliini, boffer- eli pehmomiekkailu, kanootit, vesisotalabyrintti, kiipeilyseinä ja kirjasto.