Ohjeet >
Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Tässä vastataan valmiiksi meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset on valmiiksi jaettu aihealueisiin. Alla olevilla napeilla pääset nopeasti sinua kiinnostavan aiheen pariin.

Vastaukset saat näkyviin napsauttamalla kysymystä tai nuolimerkkiä (Usein kysytyt kysymykset nuoli alaspäin).
laskun maksu myöhässä eräpäivän siirto ikärajat sisarukset samalle leirille kaverit samaan majoitukseen leirin peruutus leirin vaihto jonoon ilmoittautuminen maksutavat lapsen tiedot hukassa tuliko ilmoittautuminen perille? koronavirustilanneLEIRIEN IKÄRAJAT

Mitkä ovat leirien ikärajat?

VASTAUS

Riippuu leiristä.

Päiväleirien ikärajat ovat pääsääntöisesti:

 • noin 7–10-vuotiaat, eli alakoulussa kevätlukukaudella 1.–3.-luokilla olevat lapset
 • noin 10–12-vuotiaat, eli alakoulussa kevätlukukaudella 4.–6.-luokilla olevat lapset

Yöleirien ikärajat ovat pääsääntöisesti:

 • noin 7–12-vuotiaat, eli alakoulussa kevätlukukaudella 1.–6.-luokilla olevat lapset
 • noin 13–15-vuotiaat, eli yläkoulussa kevätlukukaudella 7.–9.-luokilla olevat nuoret

Näiden ikärajojen lisäksi Kiljavalla järjestetään Nuorten leiri heinäkuun puolivälissä, jolle otetaan vielä 16-vuotta täyttäneitä nuoria, eli kevätlukukauden päätteeksi yläkoulusta päässeitä nuoria.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 20.1.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Joustatteko näistä ikärajoista?

VASTAUS LYHYESTI

Kyllä, jos se on tarkoituksenmukaista.


VASTAUS PITKÄSTI

Voiko vasta 7-vuotta täyttävä jo osallistua leirille? Tähän vastaus on, että mahdollisesti kyllä, mutta sovi asiasta erikseen toimiston kanssa.

Odotamme, että leirille osallistuvilla lapsilla on jo jonkin verran kokemusta ryhmässä toimimisesta ja omien perustarpeiden huolehtimisesta esimerkiksi koulun kautta. Ensimmäiseksi leiriksi suosittelemme päiväleirejä, joille otamme edeltävänä syksynä koulunsa aloittaneita 7-vuotiaita lapsia mukaan.

Yöleireille otamme pääsääntöisesti 8–13 -vuotta täyttäviä lapsia. Toisinaan joustamme eri leireille asetetuista ikärajoista, jos samalle leirille osallistuu esimerkiksi vanhempi sisarus tai kaveri, josta voi saada tukea. Tärkeää on myös se, että lapsella on jonkin verran kokemusta ryhmässä toimimisesta ja edellytykset pärjätä leiriolosuhteissa. Erityisesti teltassa yöpyminen voi olla hiukan liian hurja seikkailu aivan nuorimmille.


Voisiko jo 11-vuotias osallistua nuoremman sisaruksen kanssa päiväleirille? Tähän vastaus on, että mahdollisesti kyllä, mutta sovi asiasta erikseen toimiston kanssa.

Kannattaa pitää mielessä, että ikärajaksi on syystä valittu 7–10-vuotiaat ja päiväleirin toiminnot ja ohjelma suunnitellaan tuo ikäryhmä mielessä pitäen. Ohjelma ei välttämättä ole 11-vuotiaan mieleen. Tilastojen valossa 7-10-vuotiaiden päiväleirien osallistujista valtaosa on 8–9-vuotiaita, joten on aina mahdollista, että 11-vuotiaalle leirillä ei ole yhtään saman ikäistä kaveria. Kannustamme 11-vuotiaita ilmoittautumaan 10–12-vuotiaille tarkoitetuille päiväleireille.

Voiko 14-vuotias osallistua nuorempien kavereiden tai sisarusten kanssa samalle leirille? Yöleirien osalta 14-vuotta täyttävät lapset voivat ilmoittautua Kiljavalle brontoiksi tai ilmoittautua Nuorten leirille, joka on 13–16-vuotiaiden oma leiri. Brontoksi voi ilmoittautua samalle leirille, jolla pienemmät sisarukset ovat leiriläisinä.

Leiriläisiksi voivat yöleireillä ilmoittautua kuluvana leirivuonna 8–13-vuotta täyttävät lapset, ellei tästä ole erityistä syytä poiketa. Erityinen syy voi olla esimerkiksi kehityksen viivästymä.Kaikissa ikärajoja ja niissä joustamiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa ottaa yhteyttä toimistoon. Teemme aina parhaamme, että jokaiselle lapselle löytyy lapselle sopiva leiripaikka ja lopulta se on kaikkein tärkeintä.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 20.1.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäSISARUKSET JA KAVERIT

Miten voin varmistaa sen, että lapseni pääsee kaverin tai sisaruksen kanssa samalle leirille?

VASTAUS

Tarkista huolellisesti, että olet valinnut sisaruksille varmasti saman leirijakson, kun teet ilmoittautumisen varauspalvelussa.

Sisarukset voi ilmoittaa leirille samanaikaisesti samalla ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautumisen yhteenvetosivulla voit vielä ennen vahvistusta tarkistaa, että valitut leirijaksot ovat samat.

Kavereiden kohdalla sopikaa etukäteen, mille leirijaksolle kukin perhe ilmoittaa lapsen. Ilmoittautumisen yhteydessä varmistakaa vielä keskenänne, että kaikki perheet ovat ilmoittamassa lapset samalle leirijaksolle.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Pääseekö lapseni leirillä samaan telttaan tai huoneeseen kaverinsa tai sisaruksensa kanssa?

VASTAUS

Kyllä pääsee.

Leirin ensimmäisenä päivänä lasten ryhmien ohjaajat esittäytyvät lapsille ja lapset saavat pitkälti itse valita, missä ryhmässä tahtovat viettää tulevan leirin. Käytännössä samaan majoitukseen (teltta tai huone) pääsee, kunhan lapset mainitsevat ohjaajalle, että haluavat kaverin kanssa samaan majoitukseen.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Sain vahvistuksen lapsen leirijaksosta, mutta lapsen kaveri, joka ilmoittautui samalle leirille, ei ole saanut vielä mitään tietoa. Pääseekö hän samalle leirille?

VASTAUS

Todennäköisesti kyllä.

Riippuen siitä, mille leirille ja mihin ryhmään lapsen kaveri on ilmoittautunut, saattaa ilmoittautuminen olla vielä kokonaan käsittelemättä (esim. Veikkauksen alennus, tai vaikkapa kehitysvammaisten lasten ryhmä). Varsinkin jos lapsen kaveri on tehnyt oman ilmoittautumisen useita päiviä teidän lapsenne jälkeen, voi käsittelyssä kulua muutamia arkipäiviä.

HUOMAA! Osa leirijaksoista vahvistetaan automaattisesti heti ilmoittautumisen yhteydessä (esim. päiväleirit), joten jos onnistuneesta ilmoittautumisesta ei ole tullut mitään tietoa, kannattaa kaverin ehdottomasti tarkistaa, onko ilmoittautuminen onnistunut loppuun asti. Kaveri voi tarkistaa asian ottamalla yhteyttä Leirikesän toimistolle. Kaikki omat ilmoittautumiset voi tarkistaa varauspalvelun OMASIVUlta

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Lapseni kaveri on ilmoittautunut samalle leirijaksolle. Onko kaverin ilmoittautuminen tullut perille?

VASTAUS

Valitettavasti emme voi vastata tähän kysymykseen.

Emme voi kertoa mitään toisia leiriläisiä koskevia tietoja toimistolta. Emme edes sitä, onko lapsen kaveri ilmoittautunut leirille tai ei. Olkaa yhteydessä kaverin perheeseen.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäLASKUT JA MAKSAMINEN

Millä eri maksutavoilla leirivarauksen voi maksaa?

VASTAUS

Leirivarauksen voi maksaa

 • kotiin postitettavalla paperilaskulla (laskutuslisä +2,90€)
 • PDF-laskulla (+0,00€)
 • maksulinkillä (+0,00€)
 • verkkomaksuna (+0,00€)
Maksulinkillä tai verkkomaksulla leirivarauksen voi maksaa yleisimpien pankkien (OP, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, POP Pankki, Aktia, Säästöpankki, OmaSäästöpankki, S-Pankki ja Ålandsbanken) verkkomaksuna, Visa- ja MasterCard -korteilla, sekä joillakin mobiilisovelluksilla (Pivo, Siirto, MobilePay).

Paperilaskua lukuun ottamatta maksutavat ovat asiakkaalle maksuttomia.

Maksuaika laskuilla on pääsääntöisesti 14 vrk. Jos leirin alkuun on 28 vrk tai vähemmän, niin maksuaika on enintään 14 vrk. Tutustu tarkkoihin maksuehtoihin: Maksu- ja peruutusehdot

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Voinko siirtää laskun eräpäivää?

VASTAUS

Useimmiten kyllä. Ota rohkeasti yhteyttä Leirikesän toimistoon ja sovi laskun maksusta.

Jokainen kohtaa joskus taloudellisia haasteita. Tällaisissa tilanteissa ensiarvoisen tärkeää on ottaa viipymättä yhteyttä Leirikesän toimistolle. Ymmärrämme haasteet laskun maksussa sangen hyvin, ja lähes aina meillä on mahdollisuus antaa maksuaikaa (eli siirtää eräpäivää) tai jopa neuvotella maksusuunnitelmasta. Tärkeintä on ottaa meihin reippaasti yhteyttä.

Maksamattomat leirilaskut estävät ilmoittautumisen uusille leireille kokonaan. Maksamattomat laskut aiheuttavat yhdistykselle taloudellista vahinkoa joka haittaa leiritoiminnan kehittämistä.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

En ole muistanut maksaa laskua ja eräpäivä on jo mennyt - pääseekö lapseni vielä leirille?

VASTAUS

Kyllä pääsee, kunhan maksat laskun heti.

Leirikesä ei peruuta heti lapsen osallistumista leirille maksamattoman laskun takia. Maksa lasku kuitenkin viipymättä! Voit maksaa laskun alkuperäisen summan laskun alkuperäisillä maksutiedoilla. Otamme erikseen yhteyttä, mikäli laskussa on jotakin epäselvää tai erikoista. Tärkeintä on maksaa lasku heti kun olet huomannut sen olevan myöhässä.

Riippuen alkavan leirin ajankohdasta, muistutamme maksamattomista laskuista 1–14 vrk eräpäivän jälkeen sähköpostitse tai postitamme paperisen muistutuslaskun kotiin. Lähempänä leirin alkua muistutamme maksamattomasta laskusta vielä tekstiviestillä. Huomaa, että maksamaton leirilasku estää ilmoittautumisen uusille leireille kokonaan.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Miksi sain laskun leiristä, vaikka lapseni ei osallistunut leirille?

VASTAUS

Ota yhteyttä Leirikesän toimistoon.

Tämä johtuu lähes aina siitä, että leirijaksoa ei ole peruutettu maksu- ja peruutusehtojen mukaisesti. Pelkästään leiriltä pois jääminen ei koskaan riitä peruutukseksi, vaan peruutus on aina tehtävä erikseen Leirikesän toimistolle.

Katso lisää maksu- ja peruutusehdoista.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Miksi sain laskun leiristä, vaikka peruutin leirijakson?

VASTAUS

Ota yhteyttä Leirikesän toimistoon.

Syynä voi olla esimerkiksi se, että leirijakso on peruuntunut lapsen sairastapauksen vuoksi. Lasku peruutetaan vasta kun asiakas on toimittanut lääkärintodistuksen Leirikesän toimistolle. Toisinaan on mahdollista, että leirijakso on kyllä peruutettu maksu- ja peruutusehtojen mukaisesti, mutta lasku on jäänyt vahingossa peruuttamatta.

Leirijakson peruutus tulee aina tehdä sähköpostitse, puhelimitse tai verkkosivuston asiakaspalvelu-chatin kautta, jotta vältymme epäselviltä tapauksilta.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäVARAUKSEN PERUUTTAMINEN JA/TAI MUUTOKSET

Miten voin peruuttaa varatun leirijakson?

VASTAUS

Ota yhteyttä Leirikesän toimistoon.

Leirijakson voi peruuttaa maksu- ja peruutusehtojen mukaisesti tekemällä peruutusilmoituksen Leirikesä ry:n Helsingin toimistolle:

 • sähköpostitse: toimisto@leiri.fi
 • puhelimitse: (09) 8865 1280 (ma-to klo 10-15)
 • verkkosivuston chat-asiakaspalvelun tai yhteydenottolomakkeen kautta: Yhteydenottolomake
 • varauspalvelun sisäisellä viestillä
 • postitse vapaamuotoisella peruutusilmoituksella osoitteeseen: Leirikesä ry, Töölönkatu 55, 00250 Helsinki
Peruutus tulee aina tehdä Leirikesä ry:n Helsingin toimistolle! Peruutusta ei voi tehdä ainoastaan suullisesti eikä teksti- tai WhatsApp-viestillä. Peruutuksesta veloitetaan leirin ajankohdasta riippuen maksu- ja peruutusehtojen mukaiset peruutuskulut.

Muista, että pelkkä laskun maksamatta jättäminen ei riitä peruutukseksi.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Kesäsuunnitelmamme muuttuivat - voinko vaihtaa jo varattua leiriä?

VASTAUS

Leirijakson vaihtaminen onnistuu, mikäli haluamallasi leirijaksolla on vielä tilaa.

Jos alun perin varaamasi leirin lasku ei ole vielä erääntynyt, niin voit varata uuden leirijakson itse varauspalvelusta. Ole heti uuden leirivarauksen jälkeen yhteydessä Leirikesän toimistoon varauksen muuttamisesta. Leirin vaihtaminen onnistuu ilman kuluja ennen laskun eräpäivää.

Eräpäivän jälkeen leirin vaihtamisesta saman hintaiseen leirijaksoon veloitetaan toimistokulut 10€ per lapsi. Jos leiri vaihdetaan halvempaan leirijaksoon, ei leirihintojen välistä erotusta palauteta. Kalliimpaan leirijaksoon vaihdettaessa veloitetaan leirihintojen välinen erotus sekä 10€ toimistokulut per lapsi.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 21.3.2019.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Varasin vahingossa väärän leirin, mitä teen?

VASTAUS

Voit varata uuden leirijakson itse varauspalvelusta.

Ole sen jälkeen yhteydessä Leirikesän toimistoon väärän leirivarauksen peruuttamisesta. Vaihtaminen onnistuu ilman kuluja, mikäli leirilasku ei ole erääntynyt.

Jos leirilasku on ehtinyt erääntyä, ole yhteydessä Leirikesän toimistoon.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 21.3.2019.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäLEIRILLE JONOTTAMINEN

Leiri on täynnä, voinko ilmoittautua varasijalle tai jonoon?

VASTAUS

Kyllä voit.

Ilmoita lapsi normaalisti varauspalvelun kautta leirille. Jos leiri on täynnä, menee lapsi automaattisesti varasijalle.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 21.03.2019.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Onko varasijalle ilmoittautuminen sitova?

VASTAUS

Ei ole.

Varasijalle ilmoittautuminen ei sido vielä mihinkään. Jos varasijalta pääsee leirille, tulee leiri kuitenkin peruuttaa normaalisti laskun eräpäivään mennessä, mikäli et haluakaan osallistua leirille.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 21.3.2019.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Mistä tiedän, onko lapsi päässyt varasijalta leirille? Pitääkö minun itse kysellä jonon tilanteesta?

VASTAUS

Ei tarvitse.

Varasijalta leirille pääsemisestä ilmoitetaan aina tekstiviestitse sekä sähköpostilla.
Jonon liikkumisesta ei kuitenkaan ilmoiteta erikseen.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 21.3.2019.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäVARAUSPALVELU

Rekisteröidyin palveluun, mutta en löydä lapseni tietoja mistään!

VASTAUS

Tarkista, että olet varmasti tehnyt ilmoittautumisen leirille samalla sähköpostiosoitteella, kuin millä olet rekisteröitynyt.

Jos rekisteröidyit palveluun, mutta et ole ilmoittanut lasta leirille (esim. 2. huoltaja), niin lapsen tietoja ei automaattisesti liitetä uuteen tunnukseen vaan uusi käyttäjä voidaan liittää lapsen tietoihin vain asiakaspalvelun kautta. Tietoja ei liitetä automaattisesti, vaikka uusi tunnus löytyisi jo lapselle aiemmin annetuista huoltajatiedoista.

Ilmoittautumisen tehnyt käyttäjä (yleensä 1. huoltaja) voi pyytää asiakaspalvelua liittämään uuden käyttäjätunnuksen lapsen tietoihin, jolloin molemmat käyttäjät näkevät lapsen tiedot OMASIVUlla.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

En ole saanut ilmoittautumisesta mitään vahvistusviestiä sähköpostitse. Tuliko ilmoittautuminen perille?

VASTAUS

Tarkista varmuuden vuoksi oman sähköpostilaatikkosi roskapostikansio ja jos vahvistusviestiä ei löyty, niin ota yhteyttä asiakaspalveluun.

Varauspalvelu lähettää onnistuneesta ilmoittautumisesta heti ilmoittautumisen jälkeen automaattisen vahvistusviestin ilmoittautumisen yhteydessä annetun 1. huoltajan sähköpostiosoitteeseen. Vahvistusviestissä voi leiristä riippuen olla mukana jo lasku, leirikirje ja muita mahdollisia liitteitä.

Jos et saa vahvistusviestiä, on todennäköistä, että ilmoittautuminen ei ole onnistunut. Automaattinen vahvitusviesti tulee, vaikka ilmoittautuminen jäisi erikseen käsiteltäväksi (esim. Veikkauksen alennus tai vaikkapa kehitysvammaisten lasten ryhmä).

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 25.10.2018.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttäKORONAVIRUSTILANNE

Jos varaamaani leiriä ei voida järjestää esim. koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten takia, niin saanko rahat takaisin?

VASTAUS

Kyllä. 

Leirikesä ry pidättää oikeuden peruuttaa leirin, jos leiriä ei voida järkevällä tavalla toteuttaa viranomaisten määräyksistä johtuvista syistä (esim. kokoontumisrajoitukset, karanteenisäädökset). Jos leiri peruuntuu, asiakkaat saavat jo maksetut rahat 100 % takaisin.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 29.9.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Jos peruutan omalla päätökselläni varaamani leirin, niin saanko rahat takaisin?

VASTAUS

Normaaleiden maksu- ja peruutusehtojen puitteissa, kyllä.

Voit peruuttaa varaamasi leirin 14 vrk sisällä varauksen tekemisestä kuluitta. Jos olet jo maksanut leirimaksun, saat rahasi takaisin. 14 vrk peruutusajan jälkeen varaus on sitova, ja peruutuksesta veloitetaan 100 % leirin hinta tai toimistokulut riippuen peruutettavan leirin varaustilanteesta.

Jos varauspäivästäsi on yli 14 vrk, peruutus aiheuttaa kuluja.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 29.9.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Suunnitelmani muuttuivat. Voinko itse siirtää jo tehtyä varausta myöhempään ajankohtaan?

VASTAUS

Riippuu leiristä ja ajankohdasta. Kesäleirien siirtäminen on mahdollista, mutta syys- tai talvileirien siirtäminen ei välttämättä onnistu.

Siirto- ja muutospyynnöissä kannattaa aina olla yhteydessä Leirikesän toimistolle.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 29.9.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Jos te [Leirikesä] peruutatte varaamani kesäleirin jostakin muusta syystä, niin saanko rahat takaisin?

VASTAUS

Saat.

Jos me peruutamme omalla päätöksellämme jonkin leirijakson (esimerkiksi vähäisen osanottajamäärän takia), voit valintasi mukaan vaihtaa varaustasi mihin tahansa toiseen leirijaksoon, jolla on vielä vaihdon hetkellä tilaa tai halutessasi saat rahasi takaisin.

Tämä vastaus on päivitetty viimeksi 20.3.2020.

Jäikö vielä jotakin kysyttävää? Ota yhteyttä

Leirikesä ry: Töölönkatu 55, 00250 Helsinki - puhelin (09) 8865 1280 (ma-to klo 10.00-15.00) - toimisto@leiri.fi

Y-tunnus: 0746614-5 - Tietosuojaseloste - Evästeet - Uutiskirje

© Leirikesä ry 2018.