Ainon uratarina

Leirikesällä kannustetaan kehittymään ja ottamaan vastuuta

Päädyin hakemaan Leirikesälle Tampereella nuorisokahvilassa töissä olleen nuoriso-ohjaajan kehotuksesta. Etsin tuolloin ensimmäistä kesätyöpaikkaani ja olin puhunut ääneen siitä, kuinka hyvin viihdyn lasten kanssa, kuinka erilaiset ohjaajan työt voisivat kiinnostaa ja kuinka harrastin partiota. Vesku oli itse ollut aiemmin Leirikesällä töissä ja oli sitä mieltä, että voisin viihtyä Kiljavalla. Ja hän oli ihan oikeassa!

Aloitin vuonna 2012 apuohjaajana ja myöhemmin jatkoin ohjaajana. Hain mukaan erilaisiin tiimeihin ja pääsin toimimaan jeditiimissä, eli ohjelmatiimissä, avis-ohjaajana, eli erityistä tukea tarvitsevan leiriläisen omana ohjaajana sekä mörköohjaajana, eli kehitysvammaisten leiriläisten ohjaajana. Vuonna 2016 minut valittiin osaksi projektiryhmää ja toimin jedimestarina eli ohjelmatiiminvetäjänä kaksi vuotta. Vuonna 2018 toimin Kiljavan leirinjohtajana ja vuonna 2019 Partiolaisten päiväleirien leirinjohtajana. Kesähommien lisäksi olen työskennellyt useammalla talvileirillä ohjaajana ja leirinjohtajana, ja sen lisäksi päässyt puuhaamaan erilaisia keikkaprojekteja lapsimessuista lasten puuhaparkkeihin!


Opintojen suorittaminen Leirikesän kautta onnistuu sujuvasti

Työskentelen nykyään Pääkaupunkiseudun Partiolaisilla Espoon lippukuntakoordinaattorina ja aluejärjestö Espoon Partiotuen työntekijänä. Valmistuin 2019 Sosionomiksi. Tein työparini kanssa Leirikesälle opinnäytetyön Päiväleirien hinnoittelusta ja teetimme aiheesta kyselyn leiri-ikäisten lasten huoltajille. Opintojen suorittamisesta Leirikesällä sovittiin opiskelijakohtaisesti ja joustavasti. Suoritin opintojeni toisen harjoittelun leirinjohtajan tehtävissä Kiljavan yöleireillä. Koin, että Leirikesä tuli monessa käänteessä vastaan ja tuki opintojen suorittamisessa. Työharjoittelua suunniteltaessa käytiin läpi koulun antamat tavoitteet ja pohdittiin, miten niihin voitaisiin päästä leirinjohtajan tehtävissä. Opintojen ja leirinjohtajan työn yhdistäminen vaati toki paljon itsenäistä työtä ja mm. tehtävien osalta jonkin verran ns. luovuutta, koska leirinjohtajan tehtävät eivät aina suoraa vastanneet sosionomin tehtäviä.

Opinnäytetyössä saimme paljon ohjausta ja tukea Leirikesältä ja teimme yhteistyötä Leirikesän toimiston kanssa. Yhteistyö oli sujuvaa ja toki tässä kohtaa helpotti se, että sekä minä ja työparini olimme työskennelleet Leirikesällä. Opinnäytetyötä suunniteltaessa saimme tehdä paljon oman kiinnostuksemme mukaan mutta myös niin, että työn ja tutkimuksen tulos oli Leirikesälle hyödyksi ja käyttöön.

Aino Kiljavan Leirikesällä

Opitut taidot ja ystävät kulkevat mukana

Leirikesällä on opittu taitoja pakettiauton peruuttamisesta varmistamiseen kiipeilyseinällä ja kananhoidosta saunan pesuun mutta myös iso kasa hyviä työelämätaitoja. Monipuolinen ja iso työyhteisö on opettanut ehdottomasti toimimaan erilaisten, eri ikäisten ja erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten ja työkaverin kanssa. Pitkät työpäivät, asuminen omalla työpaikalla ja kesänmittainen työsuhde on opettanut puhumaan, kommunikoimaan, antamaan ja ottamaan vastaan palautetta sekä opettanut luottamaan työyhteisöön.

Työskentelen tällä hetkellä nykyisessä työssäni pääsääntöisesti nuorten vapaaehtoisten kanssa. Olen leirinjohtajana oppinut toimimaan erilaisten ihmisen kanssa ja erityisesti nuorten aikuisten kanssa, ja tästä on minulle tänä päivänä hurjasti hyötyä. Samat haasteet, ilot, onnistumiset ja epäonnistumiset toistuvat nuorten vapaaehtoisen kuin leirityöntekijöiden työssä. Olen oppinut kuuntelemaan ja tukemaan, ohjaamaan ja tarpeen tullen myös haastamaan ja rohkaisemaan.

Vauhdikas ja hektinen leiriympäristö on opettanut minua myös toimimaan muuttuvissa tilanteissa ja sietämään epävarmuutta. Leirillä hommiin oli tapana tarttua. Jos joku asia oli väärässä paikassa, rempallaan tai joku kaipasi apua, tartuttiin toimeen ja hoidettiin asia. Mukaan on ehdottomasti tarttunut toimeliaisuus ja taito tarttua kaikenlaisiin tehtäviin, vaikka ne eivät aina omalle työpöydälle virallisesti kuuluisikaan.

Olen päässyt töissä Leirikesällä esiintymään kotitonttuna, joulukoristeena, kivenä ja käpytehtaan duunarina. Olen oppinut ajamaan pakettiautoa, kiivennyt kymmenien maitolaatikoiden päälle, olen tehnyt hääkakkuja 100 lapselle ja minua on epäilty kanavarkaudesta. Olen myös saanut Leirikesän kautta upeita ystäviä ja sairaan hauskoja muistoja!