Miten meillä leireiltiin poikkeusaikana? - päiväleirit

ti maalisk. 16 13:30:00 2021

Leirikesän leireille osallistui kesällä 2020 noin 3 500 lasta ja nuorta. Miten tämä tehtiin koronaturvallisesti poikkeusolosuhteissa?

Leirikesä ry on Suomen suurin kaikille avointen lastenleirien järjestäjä. Leiritarjonta on monipuolista, ja poikkeusoloissa erilaisten leirimuotojen hyviä puolia pystytään joustavasti yhdistelemään.

Kesällä 2020 johtotähtenä oli tarjota lapsille hauskaa lomatekemistä ja odotettu leirielämys pitkän etäkevään jälkeen, turvallisesti ja perheiden arkea tukien. Turvallisuutta lisäävät erityisjärjestelyt olivat osa jokaisen leirin suunnittelua ja toteutusta.

Retki rannalla


Partiolaisten päiväleirien kesä

Partiolaisten päiväleireillä ulkoillaan tavallisestikin paljon, mutta kesällä 2020 ulkoiltiin vielä aiempaa enemmän. Näin leiriläisten oli mahdollista levittäytyä laajemmalle alueelle toimimaan eikä tarvinnut olla ihan lähikontaktissa. Päiväleireillä tehtiin muun muassa retkiä lähiympäristöön, leikittiin ja pelattiin pihapelejä, tutustuttiin ensiapuun, kasvatettiin herneenversoja sekä nikkaroitiin noppia ja laivoja leiripaikan tuntumassa. Päivän kruunasi pienissä ryhmissä ruuan valmistus trangialla, jonka aikana voitiin vaihtaa leiripäivien kuulumiset kaverien kanssa.

Leiriryhmät olivat lopulta normaalin kokoiset eli 10–25 lasta ja 2–3 ohjaajaa (riippuen ryhmän koosta). 

Leirillä kiinnitettiin ohjelman rakenteen lisäksi erityistä huomiota käsien pesemiseen sekä leiripaikalla sisällä ovien kahvojen, yhteisten tavaroiden ja muiden pintojen pyyhkimiseen. Henkilökunnalle oli annettu tarkat toimintaohjeet siitä, miten toimitaan, jos joku lapsista tai henkilökunnasta alkaa oirehtimaan leiripäivän aikana.

Kesän aikana Leirikesän 99 päiväleirille osallistui 1 847 leiriläistä. Yhtään päiväleiriä ei peruttu koronavirustilanteen vuoksi eikä päiväleireillä tapahtunut altistumisia.

Mitä lapsille jäi erityisesti leiristä mieleen? 

Kivaa oli, kun lintu istui kädelleni Seurasaaressa.
Uiminen Pikkukoskella ja retket oli kivoja.
No se feikkihaavan tekeminen jäi mieleen.
Kaverit ja kokkailu trangialla.

- Otteita asiakaspalautteesta 2020


Uusi päiväleiri ilman fyysistä kontaktia

Tavallisten päiväleirien rinnalla kesällä 2020 järjestettiin myös kokonaan uusi etäpäiväleiri, Leirikesän Verkkoseikkailu. Se toi Leirikesän hauskan leiriohjelman, uudet kaverit ja kivat ohjaajat leiriläisen kotiin kuudeksi tunniksi joka arkipäivä. Verkkoseikkailussa askarreltiin, matkattiin maailman ympäri, arvuuteltiin tietovisassa, luettiin kirjaa, tutkittiin kotipihan luontoa, tanssittiin discossa ja valmistettiin lounasta. Leiripäivä oli aktiivista tekemistä, jossa tietokone / tabletti / kännykkä toimi välineenä kaverien ja ohjaajan kanssa kommunikointiin.

Kesäkuussa 2020 järjestettiin kaksi Verkkoseikkailua. Leiri oli tykätty vaihtoehto lapsille, jotka tarvitsivat mukavaa ja monipuolista tekemistä päivän ajaksi kotona ja kotipihalla huoltajan ollessa esimerkiksi töissä.